Преди известно време до Организация за закрила на българските граждани“ /ОЗБГ/ беше

...
Преди известно време до Организация за закрила на българските граждани“ /ОЗБГ/ беше
Коментари Харесай

Опасни рибарски мрежи

Преди известно време до „ Организация за протекция на българските жители “ /ОЗБГ/ беше изпратен сигнал за сложена рибарска мрежа в Черно море в непосредствена непосредственост до брега. Мрежата била към 200 метра дълга с широчина към 1,5 м. Била е сложена пред Чайкина канара в Ахтопол. Разпъната на това място мрежата основава причина за акцидент с плавателно средство или с човек, който е решил да влезе в морето.

За благополучие е нямало случай, само че различен човек не е имал този шанс и се е удавил. Това се случва на 25 август 2023 година в Несебър. Младият мъж е бил използвал алкохол, скача в морето, само че се оплита в рибарска мрежа и се дави. Тук мрежата е била сложена в непосредствена непосредственост до кейова стена.

За да се спасят човешки животи, само че и да не окаже пагубно въздействие върху рибарския бизнес, са нужни промени в закони, наредби и заповеди. С измененията ще се регламентира разполагането на риболовен мрежи, което не би трябвало да е наоколо до брега, не би трябвало да е до пристанища, до устието на реки и така нататък

В Закона за рибарството и аквакултурите /ЗРА/ и в настоящата заповед на министъра на земеделието и храните с номер РД 09-89/03.02.2022 година е упоменато при какви условия се прави и стопанският лов на риба /риболов с риболовен мрежи/, както и къде може/не може да се риболува с мрежи.

Необходимо е да се обединят виновните институции и да се направи карта на какъв брой метра от брега е неразрешено да се слагат мрежи, на какво разстояние от пристанища и лодкостоянки да не се разполагат мрежи, в кои зони, където има плажуващи, водни атракциони и други сходни, също да не се слагат мрежи, наоколо до фарове и светещи навигационни знаци да не се разпъват мрежи и така нататък

Също по този начин в картата да бъдат маркирани и местата, където могат да се разпъват рибарските мрежи. Всичко това да бъде маркирано с точни джипиес координати и добре разказано, с цел да не се пояснява многозначно. Тази карта да е годна целогодишно и в случай че е належащо да се вкара в закона или в разпоредба, а не да е под формата на заповед на министър.

ОЗБГ ще насочи предложение и ще спомага за точното регламентиране на местата, където ще може и където ще е неразрешено да се слагат риболовен мрежи. Това ще предотврати произшествия, респективно повече животи ще бъдат избавени.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР